Jak pracuję?


Wkładam w pracę dużo serca – to przede wszystkim!

Jestem z natury osobą otwartą i w szczerą, a przy tym w taktowny sposób staram się zwrócić uwagę na istotę problemu żywieniowego pacjenta. Podchodzę do pracy z uśmiechem, życzliwością i szczyptą poczucia humoru – możesz być pewny, że bardzo szybko rozluźnisz się i otworzysz, a wtedy wspólnie znajdziemy najlepiej dopasowaną dla Ciebie dietę.

Udzielam indywidualnej porady

Doświadczenie w rozmowach z pacjentami oraz wiedza z zakresu czynników psychospołecznych wpływających na odżywianie i styl życia umożliwiają mi już po pierwszej wizycie udzielenie Tobie przydatnych wskazówek, jak najlepiej wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe.

Pomagam prawidłowo komponować jadłospis

Pierwszy jadłospis dobieram zgodnie z Twoimi potrzebami oraz preferencjami kulinarnymi na tydzień, bądź na inny okres czasu według indywidualnych ustaleń.
Po wizytach kontrolnych przygotowuję jadłospis najczęściej tygodniowy lub według innych wytycznych.

Daję wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia

Odpowiednia dieta to klucz do poprawy stanu zdrowia i zrzucenia zbędnych kilogramów, ale warto wykształcić w sobie również inne zachowania prozdrowotne. Dostosowana do Twoich potrzeb aktywność ruchowa, nawyki dotyczące trybu pracy, dobrze spożytkowany czas na odpoczynek – to wszystko składa się na Twoje samopoczucie, dlatego warto dbać o prowadzenie zdrowego trybu życia. Chętnie w tym pomogę! Po krótkiej rozmowie i analizie masy ciała podpowiem, jaka aktywność ruchowa będzie dla Ciebie najkorzystniejsza.

Wykorzystuję wiedzę i doświadczenie

Jestem magistrem biologii, specjalistą do spraw żywienia. Jako dietetyk medyczny pracuję w przychodniach, w których stale mam kontakt z lekarzami różnych specjalności. Jestem też, jako jeden z niewielu dietetyków w Trójmieście, członkiem poradni diabetologicznych NFZ w SPZOZ w Żukowie, jak również w NZOZ Morena w Gdańsku. Dzięki dużemu doświadczeniu i stałemu rozwojowi potrafię precyzyjnie dostosować dietę do schorzeń występujących u pacjentów.

Studia na Uniwersytecie Gdańskim na kierunku naukowo-doświadczalnym (biologicznym) dały mi tytuł magistra, nauka kontynuowana w Akademii Morskiej doprowadziła do zdobycia tytułu dietetyka, a udział w licznych konferencjach naukowych z uzyskaniem międzynarodowego certyfikatu Scope włącznie dały mi wykształcenie, które mogę wykorzystać w pracy z wieloma chorymi pacjentami, przyjmując ich w kilku punktach medycznych.

Współpracuję także z grupą Lux Med zarówno obejmując opieką pacjentów tego potrzebujących, jak i w akcjach promujących zdrowy styl życia oraz w programie profilaktyki cukrzycy typu 2 u osób aktywnych zawodowo z powiatu gdańskiego.

Swoją wiedzę wraz z doświadczeniem przekazuję także studentom Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku, prowadząc zajęcia z zakresu podstaw żywienia człowieka,żywienia w turystyce i podstaw dietetyki.

Współpracuję także z władzami Uczelni w realizacji projektów edukacyjnych.
Niejednokrotnie prowadzę warsztaty żywieniowe dla pracowników największych trójmiejskich firm, jak: była Elektrociepłownia, Lotos, Bank BPH, PTTK.
Moje motto: „Pomagając innym uczysz się najwięcej i zdobywasz wiedzę dla siebie”.
W obszarze moich zainteresowań znajdują się fizjologia człowieka oraz kuchnia międzynarodowa.

  • XII Ogólnopolskie Sympozjum Diebetologiczne Diabetica Expo 2008 Toruń,
  • II Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością 2009 Szczecin,
  • III Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka 2011 Warszawa,
  • Swissmed Gdańsk 2011 – konferencja dotycząca zabiegów bariatrycznych,
  • Celiakia – „Diagnoza i co dalej?”, Gdańsk 2012,
  • „Żywienie ludzi aktywnych” Warszawa 2013,
  • „Edukacja i Integracja – Odżywianie przy łuszczycy” Gdańsk 2013,
  • „Profesjonalna dieta i żywienie w Sporcie” Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii
  • Otyłości Fit – Medical 2015 Gdańsk.
  • Żywienie i suplementacja w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego” Sowiński Sport Nutrition, Gdańsk 2019

Serdecznie zapraszam na wizytę!
Agnieszka Kolan, dietetyk: Gdańsk i Trójmiasto