Jak pracuję?

Wkładam w pracę dużo serca – to przede wszystkim!

Jestem z natury osobą otwartą i w szczery, a przy tym taktowny sposób staram się zwrócić uwagę na istotę problemu żywieniowego pacjenta. Podchodzę do pracy z uśmiechem, życzliwością i szczyptą poczucia humoru – możesz być pewny, że bardzo szybko rozluźnisz się i otworzysz, a wtedy wspólnie znajdziemy najlepiej dopasowaną dla Ciebie dietę.

Udzielam indywidualnej porady

Doświadczenie w rozmowach z pacjentami oraz wiedza z zakresu czynników psychospołecznych wpływających na odżywianie i styl życia umożliwiają mi już po pierwszej wizycie udzielić Ci przydatnych wskazówek, jak najlepiej wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe.
Dobierając dietę dostosowaną do Twoich potrzeb, zwracam uwagę na wiele czynników – wiek, płeć, tryb życia, stan zdrowia, aktywność fizyczną, ale także upodobania kulinarne, ponieważ każda dieta może, a nawet powinna, sprawiać Ci przyjemność.

Pomagam prawidłowo komponować jadłospis

Pierwszy jadłospis dobieram zgodnie z Twoimi potrzebami oraz preferencjami kulinarnymi na dwa tygodnie. Po wizytach kontrolnych przygotowuję jadłospis tygodniowy. Dzięki temu sam/-a nauczysz się, jak odpowiednio dobierać naturalne składniki i liczyć kalorie, by posiłki spełniały zasady racjonalnego żywienia i pomagały w prowadzeniu zdrowego trybu życia. Dowiesz się także, na co zwracać uwagę przy zakupie artykułów spożywczych.
Prawidłowo skomponowany jadłospis to podstawa zdrowego wyglądu i dobrego samopoczucia.

Daję wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia

Odpowiednia dieta to klucz do poprawy stanu zdrowia i zrzucenia zbędnych kilogramów, ale warto wykształcić w sobie również inne zachowania prozdrowotne. Dostosowana do Twoich potrzeb aktywność ruchowa, nawyki dotyczące trybu pracy, dobrze spożytkowany czas na odpoczynek – to wszystko składa się na Twoje samopoczucie, dlatego warto dbać o prowadzenie zdrowego trybu życia. Chętnie w tym pomogę! Po krótkiej rozmowie i analizie masy ciała podpowiem, jaka aktywność ruchowa będzie dla Ciebie najkorzystniejsza.

Wykorzystuję wiedzę i doświadczenie

Jestem magistrem biologii, specjalistą do spraw żywienia. Jako dietetyk medyczny pracuję w przychodniach, w których stale mam kontakt z lekarzami różnych specjalności. Jestem też, jako jeden z niewielu dietetyków w Trójmieście, członkiem poradni diabetologicznych NFZ w SPZOZ w Żukowie, jak również w NZOZ Morena w Gdańsku. Dzięki dużemu doświadczeniu i stałemu rozwojowi potrafię precyzyjnie dostosować dietę do schorzeń występujących u pacjentów.

Studia na Uniwersytecie Gdańskim na kierunku naukowo-doświadczalnym (biologicznym) dały mi tytuł magistra, nauka kontynuowana w Akademii Morskiej doprowadziła do zdobycia tytułu dietetyka, a udział w licznych konferencjach naukowych z uzyskaniem międzynarodowego certyfikatu Scope włącznie dały mi wykształcenie, które mogę wykorzystać w pracy z wieloma chorymi pacjentami, przyjmując ich w kilku punktach medycznych.

Współpracuję również z genetykiem, układając diety na podstawie pakietu profilu genetycznego Genodiet Completo i podobnych.

Swoją wiedzę wraz z doświadczeniem przekazuję także studentom Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku, prowadząc zajęcia z zakresu żywienia w turystyce i podstaw dietetyki.

Niejednokrotnie prowadzę warsztaty żywieniowe dla pracowników największych trójmiejskich firm, jak: Elektrociepłownia, Lotos, Bank BPH, PTTK.

Moje motto: „Pomagając innym uczysz się najwięcej i zdobywasz wiedzę dla siebie”.

W obszarze moich zainteresowań znajdują się fizjologia człowieka oraz kuchnia indyjska.

Stale uczestniczę w szkoleniach, konferencjach i zjazdach dotyczących żywienia i diabetologii. Do tej pory były to między innymi:

  • XII Ogólnopolskie Sympozjum Diebetologiczne Diabetica Expo 2008 Toruń,
  • II Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością 2009 Szczecin,
  • III Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka 2011 Warszawa,
  • Swissmed Gdańsk 2011 – konferencja dotycząca zabiegów bariatrycznych,
  • Celiakia – „Diagnoza i co dalej?”, Gdańsk 2012,
  • „Żywienie ludzi aktywnych” Warszawa 2013,
  • „Edukacja i Integracja – Odżywianie przy łuszczycy” Gdańsk 2013,
  • „Profesjonalna dieta i żywienie w Sporcie” Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii
  • Otyłości Fit – Medical 2015 Gdańsk.

Serdecznie zapraszam na wizytę!
Agnieszka Kolan, dietetyk: Gdańsk i Trójmiasto